Fabrica Info

 

Fabrica

Hét Maakonderwijs-initiatief door en voor de HAN Pabo, Delta Scholengoep, Florés Onderwijs en De Onderwijsspecialisten.

Over ons

Fabrica is het Maakonderwijs-initiatief van het Community Learning Center Arnhem en de HAN Pabo. Met het Maakonderwijs dragen we bij aan de onderwijsdoelstellingen op het gebied van wetenschap & technologie, kunst & cultuur en de vaardigheden voor de 21e eeuw. Leerlingen werken aan praktische vraagstukken waarvoor ze oplossingen verzinnen en deze kunstzinnige en/of technologische oplossingen leren ze ook maken.
[lees meer]

Missie

De toekomst heeft makers nodig! Samen gaan we de zoektocht aan naar hoe we het onderwijs relevant maken en houden voor de leerlingen van nu zodat zij zelf vorm kunnen geven aan hun toekomst. Plezier, spel, verbeelding en avontuur zijn belangrijke uitgangspunten bij ons leren. Wij verbinden technologische vaardigheden en creativiteit met probleemoplossingsvaardigheden, samenwerken en zelfregulering. Zo dragen we bij aan empowerment, vrijheid in verantwoordelijkheid en creatief leren en denken.
[lees meer]

Doe mee

Ben jij geïnteresseerd in of al enthousiast over het Maakonderwijs? Doe dan met ons mee. Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld meedoen met één van de Maakonderwijs-projecten die wij organiseren. Of als je een eigen project wilt organiseren kunnen onze Maker Trainers met je meedenken en ondersteunen in jouw klas. Ook kun je met de leerlingen aan de slag in een zogenaamde Makerspace. Dit is een ruimte waarin door middel van digitale apparatuur, ‘ouderwets’ gereedschap en kunstenaarsbenodigdheden bijna alles gemaakt kan worden. We kunnen een pop-up Makerspace in jouw school maken of je kunt met de klas een Makerspace bezoeken. Hiernaast bieden we training en coaching trajecten voor teams en nascholing voor individuele leraren en educatief medewerkers. De training en coaching trajecten worden in overleg met het team op maat gemaakt. En voor de individuele leraren en educatief medewerkers is het mogelijk mee te doen met één van de Masterclasses en/of de post-HBO-opleiding Ontwerpend en Onderzoekend leren (OOL).
[lees meer]

Onderzoek

Klik hier voor meer informatie over ons onderzoeksprogramma en de publicaties.

Heb je interesse, vragen of suggesties?

Fabrica Makers

 
Maarten Hennekes
Programmamanager
Maarten Hennekes
Programmamanager

Maarten gelooft in het belang van spel, verbeelding en avontuur bij het leren. En als lerarenopleider en onderzoeker vindt hij inspiratie in op het constructionisme gebaseerd onderwijs. Vanuit deze overtuiging heeft hij Fabrica opgericht waarvan hij de programmamanager is vanuit de HAN Pabo. Fabrica is het innovatiecentrum voor Maakonderwijs van de regionale schoolbesturen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hiernaast is hij de mede-oprichter van MakerCosmos, een platform dat de verschillende regionale Maakonderwijs-initiatieven met elkaar verbindt. Voor Maarten is het hoogste doel dat (jonge) mensen plezier houden of weer krijgen in leren. En dat het onderwijs hen in staat stelt vorm te geven aan een hoopvolle toekomst. Naast een educatieve Master in de Geografie heeft hij een Master of Science in Business Administration. Hij heeft ervaren dat innovatie ontstaat door kruisbestuiving. Bijvoorbeeld op het raakvlak van kunst, wetenschap en technologie. Maar ook in de ontmoeting en samenwerking van mensen met verschillende achtergronden en interesses. Maarten is een inspirerend leider die mensen weet te verbinden. Zowel lokaal, regionaal, als nationaal en internationaal.

Peter Troxler
visiting lector
Peter Troxler
visiting lector

Peter Troxler is visiting lector bij Fabrica en werkt als lector bij de Hogeschool Rotterdam bij het Kenniscentrum Creating010 en het Kenniscentrum Duurzame HavenStad. Peter doet onderzoek naar de impact van nieuwe, directe digitale productietechnologieën en methoden (zoals 3D printen en FabLabs) op ontwerpen en produceren. Deze ontwikkelingen hebben ook gevolgen voor de belangrijkste resource van de industrie: personeel. Nieuwe praktijken in de industrie – maar ook in onderzoek en ontwikkeling – vereisen nieuwe vaardigheden, attitudes en kennis bij de medewerkers. Die te leren vraagt om nieuwe didactische en pedagogische vormen in het onderwijs te ontwikkelen – van basisschool tot universiteit. Peter is gepromoveerd in Technische Bedrijfskunde aan de ETH in Zurich. Hij heeft in Zwitserland, Schotland en Nederland gewerkt. Hij is sinds 2008 actief in het netwerk van FabLabs in Nederland, Europa en wereldwijd en wordt ook het brein van FabLab Europa genoemd.

Tineke Hiddink
Programmamanager PO
Tineke Hiddink
Programmamanager PO

Tineke is programmamanager bij Fabrica vanuit de schoolbesturen. Daarnaast geeft zij één dag in de week les op een basisschool. Inmiddels volgt ze ook de studie Communication & Multimedia Design en werkt ze als content designer aan verschillende opdrachten binnen haar werk. Ze kwam in aanraking met maakonderwijs doordat ze ten tijde van haar invalbaan deze dagen tot een succes maakte met een uitdagend maakproject. Het enthousiasme van de leerlingen en de energie die vrijkwam in het creatieve proces, maakte dat zij daar mee verder wilde.

Albien Hendriks
Maker Trainer
Albien Hendriks
Maker Trainer

Zij is al vele jaren docente Beeldende Vorming aan de HAN Pabo. Enkele jaren geleden sloot zij de Master Kunsteducatie af met een onderzoek naar nieuwe mogelijkheden om te reflecteren op het ontwerp en maakproces. Sindsdien heeft zij zich op allerlei manieren aan de ontwikkelingen van het Maakonderwijs.

Annelies Wiggers
Ambassadeur
Annelies Wiggers
Ambassadeur

Annelies is een maker van het eerste uur. Jaren geleden werd zij geïnspireerd tijdens een masterclass van Sylvia Martinez in Amsterdam en besloot het manifest te ondertekenen om meer aandacht te genereren voor Makereducation. Het eerste zaadje rondom MAKEN in Arnhem was gepland. “Ik ben gefascineerd door (digitale) maakprocessen en ambacht i.c.m. kunst” Annelies is directeur Onderwijsinnovatie & Kansengelijkheid voor het PO in Arnhem. Inmiddels “VIP member” bij Make IT Tuesday; zelf een maker en ambassadeur van het gedachtegoed.

Truuske Budding
Maker Trainer
Truuske Budding
Maker Trainer

Informatie volgt snel.

Maakalliantie

 
Deel deze pagina
Makercosmos