CONFERENTIE MAAKONDERWIJS – WOENSDAG 15 NOVEMBER

Locatie: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Ruitenberglaan 27, Arnhem

 

Op woensdag 15 november nodigen we je uit om deel te nemen aan de ‘Hands On – Minds On – Hearts On’ conferentie tijdens de FabLearn Dialogues op de HAN Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Het thema van de ochtend is:

Hoe kunnen diverse partners in maakonderwijs, zoals bibliotheken, maakplaatsen, FabLabs, lerarenopleidingen en kunstenaars, samen met scholen ruimte creëren voor ‘leren door te maken’ in de school?

FabLearn Dialogues is het evenement waar lokale, nationale en internationale professionals, experts en ambassadeurs in maakonderwijs samenkomen om kennis en inzichten te delen en te ontwikkelen. Een heel mooie kans om lokale partners te ontmoeten, je netwerk uit te breiden en over de grens te kijken.

Maakonderwijs gaat over het leren op het raakvlak van kunst, wetenschap en technologie. Dus als je geïnteresseerd bent in cultuureducatie, onderzoekend en ontwerpend leren, wetenschap en technologie, en digitale geletterdheid, dan is deze dag absoluut iets voor jou!

Mis deze kans niet om je kennis en netwerk uit te breiden in het spannende domein van maakonderwijs. We hopen je daar te zien!

 


Ochtendprogramma

 

9:00 uur – 9:30 uur: Registratie, koffie, thee, croissants, fruit

 

9:30 uur – 10:00 uur: Welkom en keynote door Paulo Blikstein en Hanne Voldborg Andersen

Beide zullen ze vanuit hun eigen achtergrond ingaan op de vraag hoe diverse partners in maakonderwijs ‘leren door te maken’ plek kunnen geven in het onderwijs.

Paulo Blikstein, Associate Professor, Columbia University and FabLearn Program, Director.

Maker Education: a movement made by teachers. In this talk, I will discuss the recent history of maker education and propose that it is one of the few reform movements that teachers and educators themselves mostly pushed forward. I will talk about how it could move forward in the next ten years, better integrate itself into the regular school day, embrace cultural diversity, and look into new (low and high) technologies. I will bring examples from our work around the world and from the FabLearn network. 

Hanne Voldborg Andersen heeft een Ph.D, MSc in ICT & Learning, Specialist in Technology, Learning and Inclusion. En is nationaal coordinator van FabLab@School Denemarken.

From DIY to Learning by Making: Uniting Partners for Innovative Education. How various partners have supported the incorporation of ‘learning by making’ into the education system at FabLab@SCHOOLdk in Denmark.

10:10 uur – 11:10 uur: Interactieve presentaties en workshops

Met een keuze uit ondermeer:

Inclusief opties zoals:

  • Ronde Tafel Discussie over Maker Onderwijs van Amsterdam tot Kenia: Reflecties op Goede Praktijken. Deze discussie wordt geleid door Remke Klapwijk van de Technische Universiteit Delft en mede-redacteur van het boek “Maker Education Meets Technology Education; Reflecties op Goede Praktijken,” Monique Pijls van de Hogeschool van Amsterdam, en Marten Westerhof, een promovendus aan de Technological University Dublin en het Waag Futurelab. Ruimte: G1.24
  • Interactieve Presentatie van een Op Onderzoek Gebaseerd STEAM-Pedagogisch Raamwerk voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. Essi Vuopala en Anne Kumpula van de Rajakylä School Community in Oulu, Finland, zullen een raamwerk voor STEAM-projecten presenteren. In deze interactieve sessie zullen ze hun STEAM-pedagogisch raamwerk introduceren met enkele voorbeelden uit de praktijk. Na de introductie zal er een discussie plaatsvinden over de eigen ervaringen van de deelnemers met het uitvoeren van STE(A)M-projecten, en op basis van deze ervaringen zal het raamwerk worden besproken en gezamenlijk worden ontwikkeld. Belangrijke vragen die zullen worden besproken zijn: Wat kunnen aanvullende pedagogische benaderingen zijn voor het raamwerk? Hoe kan het raamwerk worden aangepast aan de behoeften van andere scholen? Hoe wordt STEAM-pedagogie gedefinieerd in verschillende landen en scholen? Ruimte: G2.14
  • Maak dingen om dingen mee te maken. In deze workshop ga je kleine uitvindingen proberen die je kunt gebruiken om dingen mee te maken. De uitvindingen zijn het resultaat van een 3-jarig project in een gemeente in Denemarken dat zich richt op minimaken. Maken voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 9 jaar. Materialen die in deze workshop worden gebruikt zijn: karton, make-do, motoren, draden, aluminiumfolie, clips, touwtjes en kleine uitvindingen gemaakt met een 3D-printer en laser cutter. Tijdens de workshop ga je je eigen dingen maken met dingen, en misschien bedenk je zelfs je eigen dingen om dingen mee te maken. Workshopbegeleider: Jesper Homann, Pedagogisch Adviseur, VIA University College, Denmark. Ruimte G2.12
  • Bouw Je Eigen Robot. Deze workshop wordt gegeven door Joost Adema. Hij is Specialist Leren met ICT bij Delta Scholengroep in Arnhem. Daarnaast is hij mede coördinator van het iXperium in Arnhem. Je gaat een robot maken met behulp van de onderdelen van de BYOR (Build Your Own Robot) kit. Deze kit biedt elektronica waarmee je in een mum van tijd een robot, apparaat of kunstwerk kunt maken. De elektronische onderdelen zijn eenvoudig te gebruiken en kunnen op verschillende manieren worden toegepast met materialen zoals karton, hout en plastic. Gebruik gerecyclede materialen en knutselspullen om je creatie persoonlijk te maken. Zodra het bouwwerk klaar is, kan het zelfs worden geprogrammeerd door een Micro:Bit toe te voegen. Ruimte: G1.22
  • AI – Een introductie workshop Midjourney; Van Woord naar Beeld. Met gebruikmaking van  MidJourney creëert Patrick Kreling beelden waarin de begrippen verwondering, elegantie en ontdekking centraal staan. In een zoektocht naar de grenzen van wat een creatieve geest kan bedenken en wat een kunstmatige intelligentie kan verbeelden ontsluit hij werelden en mogelijkheden die voorheen niet vanzelfsprekend waren. Tijdens deze workshop neemt Patrick Kreling je mee in Midjourney en ontdek je hoe een ontwerper en (beeld)maker AI creatief kan inzetten als verlengstuk van de menselijke capaciteit. Patrick verzorgt een heldere inleiding in hoe je met invoer van teksten beeld maakt. Hij zet in een onvoorspelbare demonstratie jullie teksten via Midjourney om in elke keer weer verrassend beeld. De workshop geeft je inzicht in deze geheel nieuwe vorm van AI beeldproductie. Patrick Kreling is grafisch ontwerper, fotograaf, en docent CMD aan de Hogeschool Arnhem & Nijmegen. Ruimte: G2.01
  • Bewegend Dessin in Augmented reality. Je werkt in duo’s. Ieder  ontwerpt snel 2 pictogrammen  op een iPad. Met deze pictogrammen maak je in een geavanceerd animatie programma een bewegend dessin voor op je bovenkleding.. Dit bewegend dessin wordt via een speciaal hiervoor aangepast snapchat filter in Augmneted reality op je trui/jas/blouse/tshirt geprojecteerd. Je kunt het later ook thuis nog laten zien.
    Deze workshop van Anthe Wormskamp is het digitale  onderdeel van Digidracht.
    Digidracht is een blended fashionproject ontwikkeld voor het Basisonderwijs. Leerlingen ontwerpen pictogrammen waarmee ze een A0 vol stempelen. Ze ontwerpen met hetzelfde pictogram een  bewegend dessin en presenteren dit voor hun gestempelde A0 achtergrong in Snapchat. Anthe Wormskamp is professioneel kunstenaar met een grafiek specialisatie en kunstvakdocent op een school voor PO. Ruimte: G1.28

 

11:20 uur – 12:00 uur: Dialoog

In multidisciplinaire groepen gaan we in gesprek over de vraag; Hoe kunnen diverse partners in maakonderwijs, zoals bibliotheken, maakplaatsen, FabLabs, lerarenopleidingen en kunstenaars, samen met scholen ruimte creëren voor ‘leren door te maken’ in de school? Waarna we concreet maken hoe we elkaar kunnen versterken.

 

12.00 uur – 13.00 uur: Lunch

Een heerlijke lunch met alle gelegenheid om elkaar te ontmoeten en ons netwerk te verstevigen.

 


Middagprogramma (optioneel)

 

13.00 – 14.30 uur: wandeling in de omgeving

De Campus van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is idyllisch gelegen en wordt omringd door diverse prachtige stadsparken. Tijdens de wandeling maken we een kleine excursie. En een mooi moment om samen in gesprek te gaan.

 

14:30 uur – 17:00 uur: Samen creëren van maakonderwijs

Leerkrachten van verschillende Arnhemse scholen komen langs om samen de deelnemers aan de FabLearn Dialogues maakonderwijs te ontwerpen. Deze maakactiviteiten worden de dag daarop uitgevoerd in de Arnhemse scholen. Bij het ontwerpen van deze activiteiten maak je kennis met gebruik we de door ons ontwikkelde toolkit voor het ontwerpen van maakonderwijs lessen. En natuurlijk zorgen we ook voor voldoende materialen. Makers on the Move zorgen voor een mooie materialenbank.

 

17:00 uur: Afsluiting & borrel

 

19:30 uur – 21:30 uur: ‘Diner pensant’ (optioneel)


 

De FabLearn Dialogues worden georganiseerd in samenwerking met diverse partners, waaronder de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Flores Onderwijs, Delta Scholengroep, de Onderwijsspecialisten, Rozet, Hogeschool Rotterdam, FabLab@School.dk en FabLearn.

 

Meld je hier aan

Deelname aan de conferentie is gratis. Met dank aan Lokaal2.nu

De voertaal is Engels, maar het is absoluut geen probleem als Engels niet jouw moedertaal is. Voel je vrij om deel te nemen.

Meer evenementen

Volledige agenda
een blauwe planeet